През изминалата седмица учениците от втори, четвърти и пети клас на нашето училище  посетиха основното училище в Ноенкирхен близо до град Бремен в Германия.

Мотото на проекта, по който децата посетиха Германия е “Природата е богатство”. В Ноенкирхен те се срещнаха със свои връстници от Германия, Португалия и Австрия. Заедно работиха по засаждане на растения, обзавеждане на хотел за насекоми и т.н.

Домакините бяха направили изключително разнообразна програма, наблюдаване на морски обитатели в Северно Море, посещение на музея на климатичните пояси в Бремерхавен и посещение на екологичния музей в град Бремен.

 В единия от дните за съвместна дейност децата направиха разходка сред природата, бяха заедно на пикник, общуваха и се забавлява без да усетят езикова бариера. При тяхното следващо посещение в училището, децата съвместно засадиха лехи с цветя и зеленчуци, направиха рамки за снимки от клони, които сами събираха в гората, както и експерименти по биология и физика в техните кабинети.

През месец септември децата от Ноенкирхен и тези от Португалия и Австрия ще посетят и нашето училище в град Копривщица. През месец февруари 2023 година, децата ще се срещнат отново в Австрия, а през май 2023 година партньорското училище в Португалия ще приветства чуждестранните си гости.

Децата споделят, че едно от нещата, които ги е впечатлило е голямата чистота по улиците и дисциплината на съучениците си в Германия.

ЕС насърчава сътрудничеството в цяла Европа във всички области на образованието. Това е една от целите на програмата ЕРАЗЪМ+ за образование на младежта.

Програмата се фокусира върху включването на учениците в различните дейности, които са пряко свързани помежду си.