Статия във в. „АзБуки“ за СУ „Любен Каравелов“, гр. Копривщица

 

Статията и снимката от в. „АзБуки“

С музиката на Моцарт и компютърния език „Скрач“

Зина СОКОЛОВА

По коридорите на СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица звучи тихо класическа музика – Моцарт, Бах, Вивалди. Това действа успокояващо и на децата, и на педагогическия персонал, категорична е директорката Бойка Дюлгярова. Учителите полагат всички усилия да съхраняват възрожденския дух в СУ „Любен Каравелов“ – наследник на първото класно училище в България. Директорката е основният двигател на иновациите, които се прилагат тук от близо 8 години, далеч преди това да бъде регламентирано в Закона за предучилищното и училищното образование.

Досега тук са приложени 8 иновации. Една от първите е свързана с преподаването на чужди езици по методите на сугестопедията. За тази цел учителите по езици преминават курс за специална квалификация. Преди около година методът ограмотяване чрез сугестопедия се въвежда и в начален курс, като отново първо се обучават учителите.

„Самата аз изучавах сугестопедия преди 7 години – разказва директорката. – И за слънчевата педагогика, и за бинарните уроци, и за преподаването чрез игри. В основата на всички тези практики наистина е играта, свободата, увереността, ученето чрез изкуство. Тъкмо затова в коридорите ни има много картини и звучи класическа музика вече от 5 – 6 години. Между другото, след като въведохме това, видях подобно нещо в един мол в Гьотеборг. В него сякаш от стените звучеше класическа музика, но толкова тихо, че човек може и да не я чуе дори.“

Друга иновация, свързана с музиката, е, че всяко дете във втори клас се учи да свири на блокфлейта. Това развива качествата на децата, дава възможност на всяко от тях да се докосне до музикален инструмент, до музиката. Така по-лесно се откриват и талантливите деца. В училището има и духов оркестър, където  по-големите учат по-малките по взаимоспомагателния метод.

Друга иновация е, че всеки ден децата от I до IV клас решават по половин час логически задачи – или на шах, или с пъзели, или нещо друго. През това време те хем се забавляват, хем развиват уменията си за логическо мислене.

Всяка сутрин преди часовете децата играят и упражнения за тонизиране и повишаване на способността за концентрация. Директорката е убедена, че е по-добре това да става навън, на открито. Но родителите се притесняват, че децата могат „да настинат“, и затова гимнастиката е вътре в класните стаи.

От близо година тук от I клас се изучава и компютърно програмиране и моделиране. Малките ученици могат да боравят с компютърния език „Скрач“ (Scratch), създаден специално за обучението на деца. Той тренира креативността и аналитичните умения, позволява създаването на анимирани истории, интерактивни игри. В това отношение копривщенското СУ „Любен Каравелов“ отново изпреварва както нормативната уредба, така и много други училища. През 2017 г. училището е одобрено за иновативно.

Категории: Uncategorized