Днес, 07.11.2019 г., СУ „Любен Каравелов“ и Дирекция на музеите град Копривщица отбелязаха 185 години от рождението на Любен Каравелов, български поет и писател, енциклопедист, журналист, етнограф, революционер и наш патрон.

По повод патронния празник на училището и годишнината от рождението на нашия патрон, всички ученици от I до XII клас и учителите, под съпровода на духовия оркестър, се отправихме към родния дом на Любен Каравелов. Заедно с нас в музея бяха и гостите ни от второ ОУ „Васил Левски“, гр. Костинброд.

Слово поднесе директорът на Дирекция на музеите град Копривщица – Кунка Неделева.
Гостите ни от второ ОУ, град Костинброд, подариха на СУ „Любен Каравелов“ красив сувенир – плъст, изработен от вълна. Уредникът на къщата – музей Любен Каравелов, Мария Караниколова, ни подари своята разработка „Копривщенският род Каравелови“.

„Обичам те, мое мило отечество! Обичам твоите балкани, гори, сипеи, скали и техните бистри и студени извори! Обичам те, мой мили краю! Обичам те от всичката си душа и сърце, ако ти и да си обречен на тежки страдания и неволи! Всичко, що е останало в моята осиротяла душа добро и свято – всичко е твое!”
Любен Каравелов, „Българи от старо време”

Снимки: Марияна Панчева – Цоловска