Училището в Копривщица въведе необичайна извънкласна форма – футбол в балони

Източник: www.marica.bg

https://uchiteli.bg/

 

Ако си мислите, че футболът е банално извънкласно занимание, трябва да видите как го играят в едно балканско градче. Вместо тениски и шорти двата тима от по шестима ученици навличат гигантски надуваеми балони. Огромните мехури покриват дори главите им и от тях се подават само краката. Прилича на зорбинг и често топките с играчите в тях се претъркалят точно по този начин, защото при съприкосновение една с друга отскачат. Освен че няма травми, е и адски забавно.

Името на тази нова мода е Bubble socer и трудно може да се преведе на български. Футболът в балони е създаден в Норвегия през 2011 г. от телевизионните комици Хенрих Елвестад и Йохан Златен, които разсмивали със странната игра зрителите на шоуто си „Златен гол”. У нас единствена софийска фирма започнала да го предлага като атракция на детски рождени дни и тим билдинги. Докато един ден училищна директорка видяла зад граница странната разновидност на класическия футбол и решила да го въведе в училище.

И ако нейните възпитаници са късметлии, че учат в единственото учебно заведение у нас с Bubble socer, още по-голяма късметлийка е директорката му Бойка Дюлгярова. Всяка година тя повежда тийнейджърите от Копривщица на изложението за образование в чужбина в столицата. На поредната борса на чуждестранни вузове директорката на СУ „Любен Каравелов” решила заедно с тях да пусне талон в традиционната томбола на организаторите. Останала смаяна, когато се оказало, че точно тя е спечелила пътуване до Австралия. Видях футбола с балони, когато пристигнах в Сидни, разказва Бойка Дюлгярова. Щом се върнала в родината, започнала да дири къде у нас могат да се купят странните екипи, които се превръщат в мехури. Като не открила, ги поръчала по интернет от САЩ. Не коствало огромна сума на делегирания бюджет, защото всеки струва около стотина долара. На нашата митница обаче поискаха да платя още два пъти по толкова, за да освободя пратката, спомня си перипетиите Дюлгярова.

Щом странните облекла пристигнали в школото в Копривщица, първо ги тествали учителите и персоналът. Днес никой не помни с какъв резултат завършил тогава мачът, но Bubble socer издържал „полевото изпитание” и вече се играе от всички ученици. Необичайната извънкласна форма залегнала и в програмата, с която училището във възрожденското градче кандидатствало за иновативно – статут, който за първи път бе даден тази година по новия Закон за предучилищно и училищно образование. При тази игра няма наранявания, човек се научава да спазва дистанция, дава добри резултати за постигане на координация, защото ръцете не участват при тичането, описва ефекта от Bubble socer Бойка Дюлгярова. Появяването в школския двор на грамадните прозрачни топки, в които хлапетата изглеждат като заседнали, в първия момент взривило местния консерватизъм. Копривщенци започнали да прииждат и да питат що за чудо е това. Стъпка по стъпка вече привикват към всички нововъведения на директорката, която заела тази позиция едва на 30 години и вече от 11 управлява училище. Независимо дали си в Копривщица, Каспичан или София – труди ли се човек, успява, е кредото на Бойка Дюлгярова.

Нейното иновативно училище е уникално не само с футбола в балони, а и понеже е единственото у нас, в което в целия начален курс се преподава по метода на сугестопедията, а по този начин английски език се изучава и в по-горните класове – до 7. За метода е характерно, че учителят подхожда с игрови ситуации, в които разиграва истински театрални етюди с реквизит, а децата също влизат в роли. Пише се малко, но навсякъде по стените висят думи, въпросчета и фрази, свързани с материала, като по този начин естествено се научават в хода на играта. Изключително много е застъпено изобразителното изкуство и музиката, като децата се запознават рано със световни шедьоври. В коридорите в школото в Копривщица също звучи класическа музика. Този подход прави децата умиротворени и ни помага много и в битката с агресията, казва директорката. Тя минала обучение по сугестопедия преди 4 г., а след нея – и целият екип.

Още във втори клас всяко дете в Копривщица свири на музикален инструмент, като се ползва старият взаимоучителен метод, въведен в балканското градче още когато чорбаджиите си давали къщите, за да се оформят в тях първите училища. Гордостта на СУ „Любен Каравелов” е духовият оркестър, който е обиколил фестивали в Полша, Чехия, Германия. Всички инструменти са от най-висок клас, а преподавателите са софиянци. Репетициите не спират и през лятната ваканция.

За деца със специални образователни потребности пък се прилага ритъм терапия, като им се поверяват ударните инструменти. Доказано е, че те имат благотворно влияние, подобрява се координацията на тези деца и се успокоява сърдечният ритъм, казва директорката. По думите иновацията Bubble socer пък със специфичния начин на придвижване, който налага, е много полезна за хиперактивните и за такива, които не са лазили, а направо са проходили. Често те влачат крака, защото не е изградена мозъчната връзка за 3D ходене, обяснява директорката. Чрез наука и чрез неща, които изглеждат маловажни, променяме децата и системата, казва Бойка Дюлгярова. В училището в момента има 378 деца. От тях 220 са в дневна форма, а останалите – в самостоятелна. От 10 години майстор не е влизал в школото, всички стаи учителите са боядисвали сами. По проект на мобилен оператор директорката спечелила техника за дигитализиране на учебното заведение и за всяко дете от 5. до 12. клас има таблет.

В момента в горен курс школото обучава по три професии – приложен програмист, помощник в дребния бизнес, лесовъдство и дърводобив. Специалностите са съобразени с местния поминък, но се сменят на всеки 2 г., защото два поредни випуска вече пренасищат с кадри общността, която остава да живее постоянно в Копривщица.

Източник: uchiteli.bg

Категории: Uncategorized