Автор: Антоанета НАЙДЕНОВА, вестник „Аз-буки“

Екипът на СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица облагородява интериора на училището с личен труд през ваканциите

В първите иновации влиза и това, че всеки ученик се учи да свири на музикален инструмент – блок флейти, които са доста лесни за използване

Всяка учебна стая в СУ „Любен Каравелов“ в Копривщица има собствен облик и е приветлива. Те са ремонтирани и направени от учителите през ваканциите.
Резуктат от техния личен труд е и обновеното общежитие, което прилича на хотел. В един от училищните коридори са направили стрийт фитнес, изграден изцяло от тръбите на старото парно. Друг коридор пък е превърнат в кабинет по музика с шумоизолация. Някои от кабинетите са с чинове, направени от стари талпи, използвани за строежа на училището през 70-те години на миналия век.
„Обичаме си училището и затова полагаме толкова усилия, то си е нашето училище – Нашето, с главна буква. Опитваме се да го запазим, защото не можем да допуснем люлката на образованието и духовността – Копривщица, да остане без училище – обяснява директорът на СУ „Любен Каравелов“ Марияна Цолова. – Сега ремонтираме библиотеката с пари от бюджета на училището, непрекъснато подобряваме средата и резултатът е, че всички деца си харесват стаите. В единия от трите компютърни кабинета до чиновете има степери.
Бъдещите програмисти имат много часове там и е нормално да се уморят от седене на едно място. Затова могат да станат, да се раздвижат със степера и да продължат да учат.“
Вероятно затова част от бившите възпитаници на СУ „Любен Каравелов“ са се завърнали в него, но вече като педагози. Такъв е случаят с диригента на училищния духов оркестър Валентин Петков, който от тази година е и учител по музика, с учителя по програмиране в горен курс Стоян Павлов, зам.-директора Теодора Цоловска и т.н.
Екипът се състои от 30 души – и по-млади, и по-опитни учители, между които има приемственост. Те се грижат за обучението на 298 ученици в редовна, самостоятелната и задочната форма на обучение. В дневната форма са обхванати 168 деца. Във всеки клас има по една паралелка. Тази след VII клас е разделена на две специалности – „Сътрудник в малък и среден бизнес“ и „Приложен програмист“, въведена преди
4 години. Сегашните дванайсетокласници ще бъдат първите, които ще я завършат.
„Преди години сме имали и по 4 паралелки в един клас, но сега хората търсят работа в по-големите градове и раждаемостта в Копривщица намалява – споделя моята събеседничка. – По времето, когато е имало климатичен пансион към училището за деца с белодробни проблеми от цялата страна, в него са учели и деца от Бургас, Варна, Ямбол, Берковица и други.“
Копривщица е отдалечена на около 20 км от най-близките населени места, а СУ „Любен Каравелов“ е единственото училище в града и е защитено. Всеки ден до него се извозват ученици от Розино с училищния електромобил, който е като бус със 6+1 места.
В ролята на шофьори са учителите, които се редуват по график.
Общежитието се ползва от 17 ученици от по-отдалечените места като Стрелча, Панагюрище, Пирдоп, пловдивските села Цалапица и Съединение, а също и от няколко деца от малцинствените групи от Розино. Те са настанени по двама-трима в стая и разполагат с всичко необходимо – удобни легла, топла вода, баня и тоалетна на етажа, а за изхранването им се грижат от училищния стол. Ползването на общежитието е безплатно, а за децата от уязвимите групи, които са около 10%, и храната е безплатна. За тях се осигуряват освен безплатни учебници, също и тетрадки, химикалки, раници – всичко необходимо за училище, а понякога и обувки и дрехи. Сега се сменя дограмата и на втория етаж на общежитието, ще сложат и щори, за да е още по-комфортно. За да могат да спортуват децата, в двора има тенис корт, игрище за падъл тенис, а в сградата на училището – фитнес зала.
Задочниците са възрастни хора, които по някаква причина не са завършили средното си образование, когато е трябвало, но са установили нуждата от него. Повечето от тях работят и учат. За тях се подготвят лекции и се провеждат допълнителни изпити.
СУ „Любен Каравелов“ попада в списъка с иновативните училища през 2017 г. И въпреки че срокът на първите иновации е изтекъл, някои от тях продължават да се прилагат и сега, тъй като децата ги възприемат много добре. Сред тях е сугестопедията, която се използва за ограмотяване в начален курс и при изучаването на чужди езици в прогимназиалния и гимназиалния етап на обучение.
„Сугестопедията е призната от ЮНЕСКО за оригинална образователна система още през 1978 година. Създадена е от българския учен, психиатър и педагог проф. д-р Георги Лозанов и първоначално е прилагана, за да улесни изучаването на чужди езици. Но и за ограмотяването работи много добре. За сравнение, при традиционното преподаване децата в първи клас започват да четат всички букви около месец март, а нашите започват да четат още през декември. И при диктовка се наблюдава, че децата много по-рядко изпускат букви“, твърди Марияна Цолова.

Как се използва сугестопедията за ограмотяване?
Учебният материал е многократно увеличен и се поднася под формата на игри, танци
и театър.
Първите 3 дни се нареждат табла с картинка, под която има надпис – слънце, мечка и т.н., като във всяка картинка е скрита и съответната първа буква от думата. В продължение на 3 дни децата си играят с тези табла, отговарят на различни въпроси, като всеки ден мястото на таблата се променя. След това картинката се закрива и остава само думата, като таблата продължават да се разместват и децата несъзнателно започват да различават думата. Въвеждат се нов комплект подобни табла с картинки и думи, след което започва работата по сугестопедичната книжка „Обичам да чета“. Учителката чете от книжката, а децата се опитват да следят докъде
е стигнала. Четенето се прави по различен начин. Например госпожата чете думичката бавно, а децата трябва да я кажат бързо. Или пък тя чете тихо, а децата – силно, и т.н. Учителката влиза в различни роли и обучителният процес протича като игра или приказка. Така децата много по-лесно възприемат. Всичко това се случва под звуците на класическа музика.
Учителят и децата са убедени, че нещо необикновено се случва. След това постепенно се въвежда и писането, но не буква по буква, а се взимат по 8 наведнъж чрез изречения. Например „Маймуната яде сладолед“ – първо се изписва цялото изречение, а след това буква по буква, за да схванат децата начина на свързване на различните букви. Правят се и различни игри със звуковете в думата, за да могат първокласниците да различават звук и буква, и така неусетно се научават да четат. Един от основните принципи в сугестопедията е златното сечение.
Използва се при определяне на времетраенето и съотношението на отделните компоненти в учебната среда и учебния процес. Това помага на децата да учат, без да усещат умора.
Освен сугестопедията в първите иновации влиза и това, че всеки ученик се учи да свири на музикален инструмент – блок флейти, които са доста лесни за използване. Не се изисква особена техника на изпълнение и децата лесно се научават да свирят на тях. Прилага се и сутрешна гимнастика, както и овладяване на визуално програмиране от учениците от начален етап. При него децата се учат с готови блокчета да програмират движението на пчелички, които трябва да стигнат до определена точка. В края на всеки час в рамките на 5 минути учениците решават и различни логически задачи.
От тази учебна година в училището започват да се прилагат иновации, свързани с логоритмика, арттерапия и активно учене. При логоритмиката се осъществява обучение с помощта на ритъма на различни музикални инструменти, тактуване, движение, музика, говорене с елементи на танци, лечебна физкултура и дори кинезитерапия. Основното при арттерапията ще бъде чрез различни изкуства да се научат да правят разлика между чувства и действия, да се научат да управ-
ляват чувствата си и да развият емоционалната си интелигентност, като едновременно с това понижават нивата си на стрес.

Въвеждат се и методи на активно учене чрез проектобазирано обучение с подчертано практически характер, като акцентът не е върху запаметяването, а върху изграждането на умения и компетентности за решаването на конкретен проблем. Те ще се прилагат през следващите 4 години. Сега училището кандидатства и за партньори по Националната програма на МОН „Иновации в действие“. В момента тече процедурата по сключване на договори с тях, след което ще си сътрудничат с иновативното ОУ „Св. Иван Рилски“ от Хасково и с ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Антон.
Училището работи и по „Еразъм+“, като единият проект за мотивиране на съвременните учители е приключил наскоро и по него 12 учители са пътували до Прага през май т.г. за обмяна на опит.
А другият проект – „Природата е съкровище“, трябва да продължи до октомври 2022 г.
Но партньорите от Австрия, Германия и Португалия отсега говорят за удължаване на срока, за да се осъществят мобилностите.
Всички деца са обезпечени с електронни устройства. А който няма вкъщи, може да ползва училищния таблет. Обучението от разстояние се извършва в платформата „Тиймс“.
„Въпреки че не сме музикално училище, от духовия оркестър вече имаме петима студенти – четирима в Софийската музикална академия и един в Пловдив – казва Марияна Цолова. – Всички в СУ „Любен Каравелов“ работим заедно и подкрепяме всеки ученик за високи постижения, практически умения и нагласи за личностно развитие, за да бъде успешен професионалист и активен гражданин в XXI век. Работим заедно с общността за прогреса на децата и на града.“

Миналата седмица обучението в училището в Копривщица беше на ротационен принцип и присъствено се обучаваха децата от I до IV клас, както и учениците от VII, VIII и XII клас, а останалите – онлайн. От тази седмица обаче всички ученици са в клас, тъй като заболеваемостта в общината е около 150 души на 100 000.
„В отделни общини в малки населени места децата ходят на училище, когато заболеваемостта е по-ниска. Ротацията в училището би трябвало да означава, че заболеваемостта в Копривщица е била между 500 и 750 на 100 000 души. Тези предписания идват от местните РЗИ към нас, а ние издаваме заповед за ротационно или изцяло дистанционно обучение“, коментира за „Аз-буки“ министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

https://www.ruobg.com/news/read/id/2529

Повече в статията на в. „АзБуки“ – бр. 43/28.10.-3.11.2021 г./ – 

Източник: https://press.azbuki.bg/novini-2021/broj-43-2021/sugestopediyata-ogramotyava-deczata-dva-pati-po-barzo/